МЕТОДИЧНИЙ КАБІНЕТ ВІДДІЛУ ОСВІТИ ВАСИЛЬКІВСЬКОЇ РДА

Категорії розділу

Методична діяльність [53]

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Методична діяльність

Головна » 2013 » Травень » 6 » Семінар – практикум для музкерівників ДНЗ та НВК
20:46
Семінар – практикум для музкерівників ДНЗ та НВК

23 квітня 2013 року на базі ДНЗ (ясла-садок) «Чорнобривчик» Застугнянської сільської ради відбувся семінар – практикум для музкерівників ДНЗ та НВК з теми: «Використання музичних ігор і вправ дидактичного спрямування в процесі виховання дітей дошкільного віку».

Одним з важливих завдань всебічного розвитку сучасної дитини є виховання музичної культури. Сприйняття музики – складний процес, що вимагає від людини уваги, пам'яті, розвиненого мислення, різноманітних знань. Тому необхідно навчити дітей розумітися в особливостях музики як виду мистецтва, свідомо акцентувати їх увагу на засобах музичної виразності (темп, динаміка і т. д.), розрізняти музичні твори по жанру, характеру. У педагогічній практиці ДНЗ з цією метою застосовують музично-дидактичні ігри, які, впливаючи на дитину комплексно, викликають у неї зорову, слухову і рухову активність, тим самим, розширюючи музичне сприйняття в цілому. Під час теоретичної частини семінару-практикуму музкерівник дошкільного закладу «Чорнобривчик»  Вахотіна С.В. розповіла про використання музично-дидактичних ігор в процесі музичної діяльності.                                                               

Під час практичної частини присутні переглянули домінантне музичне заняття в старшій групі «Музичний ярмарок» з використанням музично-дидактичних, музично-ритмічних ігор та міні-концерт дітей молодшої та середньої групи, які підготувала музкерівник Вахотіна С.В.

Керівник методоб’єднання О.В.Дмітрієнко, провела ділову гру з теми:  «Використання різних видів музично-дидактичних ігор та вправ під час проведення занять», після  чого відбулася виставка музично-дидактичних ігор.

 Учасники семінару-практикуму переконалися, що основне завдання музично-дидактичних ігор – формувати у дітей музичні здібності в доступній ігровій формі, допомагати їм розібратись в співвідношенні звуків за висотою, розвивати в них чуття ритму, тембровий і динамічний слух, прагнення до самостійних дій із застосуванням знань, отриманих на музичних заняттях. Тому, при використанні музичних ігор і вправ дидактичного спрямування в процесі виховання дітей дошкільного віку, необхідно дотримуватись таких рекомендацій:


1.      Систематично планувати та проводити музично-дидактичні ігри та вправи.

2.      Вести перспективне планування музично-дидактичних ігор, яке допоможе музичному керівнику продумати системність розвитку сенсорних здібностей дітей під час складання календарного плану музичних занять, а також стає у пригоді під час проведення розваг.

3.      Використовувати різні види музично-дидактичних ігор з наступними музично-розвивальними завданнями: на розвиток звуковисотного слуху, розвиток динамічного слуху, формування тембрового сприйняття, вдосконалення відчуття ритму.

4.      Використовувати музично-дидактичні ігри в процесі співу, слухання музики, музично-ритмічних рухів.

5.      Використовувати музично-дидактичні ігри прості і доступні, цікаві і привабливі, яскраво та естетично оформлені.   

6.      Проводити музично-дидактичні ігри під час музичних занять, на музичному занятті (частіше в другій його половині) як окремий вид діяльності, під час вечорів розваг, ранків, самостійної діяльності дітей.

7.      Розучувати ігри під керівництвом музичного керівника.

8.      Якщо є потрібні технічні засоби і наочні посібники, деякі музично-дидактичні ігри проводити у групі з вихователем.

9.      Дидактичні ігри на музичних заняттях проводити з першої молодшої групи із застосуванням наочності.

10.  В групах старшого дошкільного віку під час проведення дидактичних ігор використовувати музичні іграшки і інструменти, настільно-друковані ігри, а також технічні засоби навчання.

Переглядів: 2581 | Додав: RMK | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Форма входу

Пошук

Навчаємося вдома

Календар

«  Травень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Відділ освіти

Освітянські сайти

Ми у Facebook

Профосвіта вчителя

2019/2020 н.р

Корисні посилання

 pedpresa.com

Захист прав дітей

Національна гаряча лінія Національна дитяча гаряча лінія

Архів записів