МЕТОДИЧНИЙ КАБІНЕТ ВІДДІЛУ ОСВІТИ ВАСИЛЬКІВСЬКОЇ РДА

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Грудень » 18 » 19 грудня - день святого Миколая
16:52
19 грудня - день святого Миколая

null19 грудня - день святого Миколая

     В Україні цей великий святий став прототипом міфічної фігури Діда Мороза (Санта Клауса). Св. Миколай також відомий під іменами: Міколай, Міклаш, Йолупукі, Сейнт Ніколаус, Сантаклос, Фадер Крісмас, Пер Ноель, Сінтер Клаас.

     Св. Миколай опікується воїнами, водіями і мандрівниками, допомагає бідним у скруті, вважається покровителем дітей та студентів, моряків, торговців та лучників.
Зимовий день Святого Миколая - один з найбільш шанованих християнських свят на Русі, день народження Миколи Чудотворця. У багатьох європейських країнах День Святого Ніколауса, в країнах СНД день Святого Миколая - одне з найрадісніших свят для дітей. Християни вірять, що і до цього дня він робить безліч чудес, допомагаючи тим, що моляться.

Історія

     Святий Миколай народився в родині багатих і порядних людей, у яких не було дітей до самої глибокої старості. Микола з'явився на світ завдяки гарячим молитвам людей похилого віку до Господа, які просили подарувати їм сина. Таким чином, сам факт народження Святого Миколи Чудотворця - вже чудо, а його ім'я означає «переможець народний». Микола народився 19 грудня і з самого дитинства показав свою відданість Господу Богу. Помітивши оце велике завзяття Святого Миколая до подвижництва, батьки віддають його в пресвітери під початок рідного дядька єпископа. Під час посвячення Святого Миколи Чудотворця в священики єпископ побачив долю свого племінника і передбачив йому велике майбутнє. Незабаром дядько виїхав до Палестини, а Миколу залишив у якості єпископа в Патарі.
     Після повернення дядька з Палестини туди вирушив сам Микола. Однак, Святий Миколай не залишився у Віфлеємі, в Палестині, а повернувся на Батьківщину, де і став ченцем. Але Богу було угодно, щоб Святий Миколай монашествовал і він направив його не в Патар, де його всі знали і поважали, а в Лікію.
     У Лікії Святий Миколай Чудотворець жебракував, катував себе випробуваннями - у нього навіть не було даху над головою. І тим не менше, він не пропускав ні одну церковну службу. Коли прийшов час вибирати в Лікії нового єпископа, найстаршому єпископу стало Божественне одкровення, згідно з яким єпископи повинні були обрати жебрака Святого Миколая Чудотворця - обранця Господнього. Але навіть після отримання такої високої посади Святий Миколай Чудотворець не став одягатися в пишний одяг - він продовжував вести надзвичайно скромний спосіб життя і їв тільки один раз на день - увечері. Святий Чудотворець Миколай вважається особливим покровителем моряків і водіїв, так як неодноразово рятував кораблі під час найжорстокіших штормів. Він цілив рани і душу, сіяв зерна християнської віри скрізь, де тільки міг. 
     Помер Святий Миколай Чудотворець 6 грудня 342 року і був похований у церкві міста Мири.

Традиції

     Про подарунки Святого Миколая складено безліч легенд. Одна з них пояснює походження традиційного носка для подарунків. Святий Миколай вирішив допомогти трьом сестрам, яких через бідність ніхто не хотів брати в дружини. Вночі напередодні Різдва він кинув їм через камінну трубу три мішечки із золотими монетами. Сестри в той вечір розвісили сушитися біля каміна свої випрані панчішки. У них то і вгодили подарункові мішечки від Святого Миколая. Після допомоги трьом сестрам, Микола продовжував здійснювати підтримку для бідних городян, залишаючись непоміченим і дивуючи все місто. Він непомітно приносив у їхні будинки іграшки та теплі речі для дітей, ліки для хворих.
     Святий Миколай завжди приходить вночі. Діти країн Європи, які бажають отримати подарунки біля дверей або під вікном ставлять начищений черевик, а поруч з ним кладуть морквину або жмут сіна, щоб ослик Святого Миколая не пройшов повз. Якщо в будинку є камін, то біля нього обов'язково вішається найбільший носок. За традицією у свято Святого Миколая діти отримують в подарунок солодощі, деякі дітлахи в передсвятковий вечір кладуть в черевик записочку, в якій пишуть, щоб їм хотілося отримати. На Україні, ж дітки шукають свої подарунки під подушкою.
У кого гаряче серце і бажання творити дива, є можливість допомогти діткам, які найбільше хочуть і чекають дива, - у кожного в місті є школи інтернати, багатодітні сім'ї або бідні люди, куди можна приїхати і подарувати кілька годин радості і тепла, солодощі, одяг . 
Подаруйте дітям свято!

Переглядів: 1291 | Додав: RMK | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Форма входу

Пошук

Навчаємося вдома

Календар

«  Грудень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Відділ освіти

Освітянські сайти

Ми у Facebook

Профосвіта вчителя

2019/2020 н.р

Корисні посилання

 pedpresa.com

Захист прав дітей

Національна гаряча лінія Національна дитяча гаряча лінія

Архів записів