МЕТОДИЧНИЙ КАБІНЕТ ВІДДІЛУ ОСВІТИ ВАСИЛЬКІВСЬКОЇ РДА

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Березень » 23 » Благословляю, діти, вас І день, і ніч й хвилину кожну…
10:08
Благословляю, діти, вас І день, і ніч й хвилину кожну…

«Стояти на боці добра, світла, правди», - це лише один з життєвих принципів Марії Гармаш – жінки-берегині, жінки-матері, мудрої вчительки, самобутньої поетеси. Зустріч з нею організували у світлиці Васильківського районного центру дитячої та юнацької творчості вихованці дитячого народознавчого клубу «Джерельце» та їх керівник Туровська Віра Сергіївна.

На це мистецьке зібрання, присвячене творчості Марії Олексіївни, також завітали: її подруга Антоніна Гармаш-Литвин – автор відомої збірки «Голос утопленого села» та поети-однодумці з літературно-мистецького об’єднання Васильківщини «Багаття калинове».

Щиро і натхненно звучали вірші Марії Вірної (творчий псевдонім Марії Гармаш), народні пісні у виконанні дітей та дорослих.

Розповідаючи про себе, Марія Олексіївна сказала: «Дуже люблю природу, українську пісню, прекрасні творіння рук людських. Люблю добрих, сміливих і добрих людей. Услід за героєм козацьких часів Іваном Богуном щодень повторюю собі слова: «Стаю на коліна тільки перед Богом, та й то з власної волі»…

Працювала вчителькою, потім бібліотекарем Устимівської загальноосвітньої школи. І нині, будучи на пенсії, не полишає роботу з дітьми. У своїй самобутній авторській методиці Марія Гармаш поєднує навчання з вихованням любові до рідної землі, до людей, родини, вітчизняної історії. Художнім словом, поєднаним з піснею, формує у дітей світлі ідеали, національну свідомість, збагачує їх духовний світ, вчить утверджувати в незалежній Україні гуманістичні ідеали.

Низько вклоняємось жінці-матері за її натхненний труд святий і безмірну відданість дітям, яких щиро любить. Вона глибоко переконана, що переважна більшість маленьких українців обдаровані Богом і кмітливістю, і здібностями.

А про своїх дітей сказала: «Не знаю, як складеться їх подальша доля, але завжди намагалася і намагаюся робити все, щоб вони не обминули духовної культури рідного народу, найяскравішим виразником якої  є пісня».

Їх у неї п’ятеро: Дмитро, Богдан, Устим, Данило і донечка Яринка. Всі закінчили Стрітівську кобзарську школу, далі – вищі навчальні заклади, обравши факультети мистецького спрямування.

 А нині троє синів-соколів у складі батальйону «Донбас» відстоюють незалежність України в зоні АТО.

 …     І її материнське серце щомиті шепоче:  «Благословляю, діти, вас і день, і ніч й хвилину кожну…»

Переглядів: 589 | Додав: RMK | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Форма входу

Пошук

Навчаємося вдома

Календар

«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Відділ освіти

Освітянські сайти

Ми у Facebook

Профосвіта вчителя

2019/2020 н.р

Корисні посилання

 pedpresa.com

Захист прав дітей

Національна гаряча лінія Національна дитяча гаряча лінія

Архів записів