МЕТОДИЧНИЙ КАБІНЕТ ВІДДІЛУ ОСВІТИ ВАСИЛЬКІВСЬКОЇ РДА

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Грудень » 15 » Історична довідка
22:02
Історична довідка
null                        Чай - это взлет души!
                    В.А. Мілашевський (російський живописець XIX ст.)

15 ГРУДНЯ - МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЧАЮ. 


15 грудня відзначте міжнародний день чаю і почніть ранок з чашечки ароматного напою!
      Чай – напій, який люблять абсолютно всі. Він бадьорить вранці, заспокоює ввечері, взимку зігріває, а в жарку погоду втамовує спрагу. Чорний, зелений, білий, червоний, жовтий, – це всі види чаю! А, крім того – трав'яні чаї молодості і краси: мате, каркаде. Мало хто знає, що цьому напою вже майже 4000 років!

      Чай – не лише задоволення, але і велика користь для краси і здоров'я. У чайному листі міститься більше 200 корисних речовин: провітамін А, вітаміни групи В, С, К, Р, мікроелементи, ефірні масла, дубильні речовини, катехіни, теотанин, кофеїн. Чай – це ще й недороге, але вельми ефективний косметичний засіб.

     Появі Міжнародного дня чаю передувало безліч засідань міжнародних організацій і профспілок, які обговорювали можливість появи такого свята. І тільки в 2004 році на Всесвітньому громадському форумі в Індії була затверджена дата для його проведення. Міжнародний день чаю переважно відзначають у таких країнах, як Індія, Китай, Бангладеш, Шрі-Ланка, В'єтнам, Непал, Індонезія, Танзанія. Це пов'язано з винятковою важливістю виробництва чаю для економіки цих країн. Європейські держави можуть відзначати цей день тільки на знак любові до цього смачного напою.

Історична довідка

     null Споживання чаю пов'язано з національними й історичними традиціями різних країн. Для багатьох народів чай є продуктом першої необхідності, деякі народи вважають його життєво важливим продуктом харчування.
       Чай має давні традиції і впливає не лише на душевний стан людини, а й на її фізичне здоров’я. В численних джерелах чай згадується як цілющий і корисний напій, що допомагає від «тьми хвороб». Особливу популярність мають зелений чай, чай мате, білий чай, чай каркаде та інші східні напої.
       Процеси світової глобалізації стають невід’ємною частиною сьогодення, тож і чай давно вже перестав бути прерогативою мешканців Сходу. Без цього напою вже неможливо уявити собі життя пересічного українця – як в будні, так і на свята.
      Чай є невід'ємною частиною буття багатьох з нас. Дружні бесіди за чашкою чаю сприяють духовному проясненню, спонукають до позитивних думок, народження креативних ідей, створюють гарний настрій, додають трошки свята в сірі будні.
Батьківщиною чайного дерева прийнято вважати Китай. Саме китайці звернули увагу на здатність відвару з листя надавати тонізуючу дію на організм людини і першими почали вирощувати цю рослину. Перші згадки про чай зустрічаються в китайських рукописах, вік яких близько 5000 років. В VIII столітті був створений знаменитий «Трактат про чай». Його автор Лу Юй вважав, що першим гідно оцінив властивості чайного листя предок китайців Шень Нун. Він вивчав різні рослини і приймав безліч отрут, однак один з гірких напоїв був для нього протиотрутою.null
Цей гіркий настій, який використовував Лу Юй, згодом назвали зеленим чаєм. В старовину китайці вважали його ліками від 72 отрут і застосовували тільки для лікування хворих. Пізніше почали використовувати листя чайного дерева в релігійних обрядах. Китайці вірили, що відвар допомагає глибше проникнути у внутрішній світ людини, усвідомити місце людства у взаємодії Землі і Неба, Простору і Часу. Напій полюбили у всьому Китаї.
      У III-IV століттях нашої ери чайне дерево стали вирощувати на плантаціях. Надалі, щоб легше було збирати листя, з високого дерева в результаті селекції вивели кущ. Сьогодні відомо багато різних видів чаю: чорний, зелений, червоний (оолонг), білий, жовтий і синій, ароматизований чай та ін. 
Інформація була використана з джерел:
www.tea4you.ru   
http://beyond.ua/mijnarodniy-den-chayu/  
http://www.sviato.in.ua/tea_day.php   



Переглядів: 1046 | Додав: RMK | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Форма входу

Пошук

Навчаємося вдома

Календар

«  Грудень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Відділ освіти

Освітянські сайти

Ми у Facebook

Профосвіта вчителя

2019/2020 н.р

Корисні посилання

 pedpresa.com

Захист прав дітей

Національна гаряча лінія Національна дитяча гаряча лінія

Архів записів