МЕТОДИЧНИЙ КАБІНЕТ ВІДДІЛУ ОСВІТИ ВАСИЛЬКІВСЬКОЇ РДА

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Травень » 7 » Історична довідка
17:20
Історична довідка

9 травняДень Перемоги над фашизмом! 9 травня 1945 року назавжди ввійшло в історію як День Перемоги у найбільшій і найкривавішій війні на нашій планеті. Для українців, як і для всіх інших народів, об’єднаних тоді в СРСР, Велика Вітчизняна війна (ВВВ) була боротьбою за право на вільне життя, за свою землю, за гідне майбутнє. Це була справедлива, визвольна, священна війна проти підступного і жорстокого ворога, який виношував плани перетворити на рабів слов’ян та інші народи, віднесені нацистами до так званої "нижчої” раси. 

       8 травня 1945 року о 22 год. 43 хв. за місцевим часом (у Москві вже наступило 9 травня) у передмісті Берліна Карлсхорсті почалася церемонія підписання Пакту про військову капітуляцію Німеччини, що знаходилась у стані війни з 54 країнами світу. Нейтральні Швеція, Іспанія, Португалія, Швейцарія, Ірландія, Афганістан і Чилі прийняли рішення про вислання нацистських дипломатів. Німецький рейх, про заснування якого оголошено у 1871р. у залі Дзеркал у Версалі, припинив своє існування.

      В 0 годин 15хв. від імені Верховного Головнокомандування Пакт про беззастережну капітуляцію Німеччини підписав начальник вермахту генерал-фельд-маршал В.Кейтель. О 6 годині ранку про перемогу над гітлерівською Німеччиною сповістив по радіо диктор Юрій Левітан. Тому саме 9 травня вважається Днем Перемоги, хоча воєнні дії тривали ще не один місяць.

       Що цікаво, у західних країнах прийнято відзначати закінчення Другої світової війни в Європі 8 травня, оскільки по центральноєвропейському часі саме тоді (22:43) було підписано акт про капітуляцію. Напевно, подібний розподіл й на краще — у пострадянських країнах та країнах Заходу відзначають трохи різні свята (там він називається Victory in Europe Day — День Перемоги в Європі). На Заході першорядне значення має участь їх військ в загальній перемозі, в той час як в наших країнах згадують про героїзм радянських солдатів, що віддали життя за майбутнє своєї країни і своїх дітей.

В 1947 році це знамените свято було визнано звичайним робочим днем, що автоматично відміняло паради та інші масштабні заходи. Якщо вірити деяким документам, керівництво країни вважало, що втомлений від війни народ повинен був хоча б трохи призабути криваві події тих жахливих п'яти років. І лише у 1965-му, в рік двадцятирічного ювілею перемоги радянських військ, день 9 травня був відновлений в правах загальнонародного свята. У багатьох регіонах проходили власні паради, а завершувався день звичним салютом.

Полум’я Другої світової війни, складовою якої була ВВВ радянського народу проти німецько-фашистських загарбників, палахкотіло шість років. Битви йшли на території країн Європи, Азії та Африки, на неосяжних морських та океанських просторах. Армії сторін, що воювали, налічували близько 110 млн. чоловік. Війна забрала понад 50 млн. життів. 40 місяців – з червня 1941 по жовтень 1944р. – точилися на українській землі криваві бої. Лилася кров, нищилися матеріальні й культурні цінності, духовні надбання народу. В бій ішли мобілізовані й добровольці,чоловіки й жінки різного віку та національностей.

У ході ВВВ український народ дав збройним силам антигітлерівської коаліції понад 6 млн. воїнів. На користь високого усвідомлення свого воїнського обов’язку свідчить і той факт,що вони посідають друге місце після росіян за кількістю Героїв Радянського Союзу та повних кавалерів ордена Слави.

Територія України стала ареною найзапеклішого збройного протиборства двох могутніх держав. Буквально кожен клаптик її землі засіяний бомбами, снарядами,перекопаний солдатськими лопатами, рясно политий кров’ю. Тут відбувалися найжорстокіші битви війни, і загинуло чи не найбільше бійців та командирів Червоної армії.

Віддаляючись від нас у часі, Велика Вітчизняна війна і виборена в ній Перемога не відходить у небуття і забуття, не припадає архівним пилом.

Шановні ветерани Великої Вітчизняної, солдатські вдови, всі ті хто вніс  свій вклад у наближення Дня Перемоги. Сердечно і щиро вітаємо Вас зі святом Перемоги, яке було, є й завжди буде з нами. Довгих Вам років життя, міцного здоров’я і бадьорого духу, любові і поваги рідних та близьких, усього народу України!

 За матеріалами інтернет джерел:

http://luchesk.com.ua/news/all/1128-istorya-svyata-den-premogi-9-travnya

http://musart.org.ua/9-travnya.htm

http://uk.wikipedia.org/wiki/День_Перемоги

Переглядів: 960 | Додав: Ірішка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Форма входу

Пошук

Навчаємося вдома

Календар

«  Травень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Відділ освіти

Освітянські сайти

Ми у Facebook

Профосвіта вчителя

2019/2020 н.р

Корисні посилання

 pedpresa.com

Захист прав дітей

Національна гаряча лінія Національна дитяча гаряча лінія

Архів записів