МЕТОДИЧНИЙ КАБІНЕТ ВІДДІЛУ ОСВІТИ ВАСИЛЬКІВСЬКОЇ РДА

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Травень » 17 » Історична довідка!
11:22
Історична довідка!

19 травнаяДень Піонерії. День Всесоюзної піонерської організації імені В. І. Леніна (День піонерії), офіційно відзначався в СРСР 19 травня. 19 травня 1922 2-я всеросійська конференція комсомолу ухвалила рішення про створення піонерських загонів. Цей день відзначався в СРСР як день народження піонерії. Після розпаду СРСР, День Піонерії перестав бути офіційним святом. 

До 1924 року піонерська організація носила ім'я Спартака, а після смерті Леніна отримала його ім'я. 

У піонерську організацію приймали школярів віком від 9 до 14 років. Прийом здійснювався індивідуально, відкритим голосуванням на зборі піонерського загону чи дружини (якщо вона не ділиться на загони), що діють в загальноосвітній школі та школі-інтернаті. Набувши піонерську організацію на піонерській лінійці давав Урочиста обіцянка піонера Радянського Союзу. Комуніст, комсомолець або старший піонер вручав йому червоний піонерський галстук і піонерський значок. Як правило, в піонери приймали в урочистій обстановці під час комуністичних свят у пам'ятних історико - революційних місцях, частіше за все 22 квітня біля пам'ятника В. І. Леніну.

Піонерський галстук - червона шийна косинка, зав'язується спереду спеціальним вузлом, символ приналежності до піонерської організації, символічна частка прапора піонерської організації. Три кінця краватки символізують непорушний зв'язок трьох поколінь: комуністів, комсомольців і піонерів. За час свого існування піонерський галстук зазнав ряд еволюцій.   Спочатку краватка не зав'язувався, а скріплювався спеціальним затискачем, на якому була зображена піонерська символіка - вогнище на тлі серпа і молота, оточений написом «Будь готовий!». Зображення п'яти полін багаття і трьох мов його полум'я символізували п'ять континентів і III-й Інтернаціонал, який мав запалити полум'я революції на цих континентах. Кінці краватки вдягають в отвір затиску зверху при розкритому його фіксаторі, який відхилявся натисканням великого пальця. Притримуючи однією рукою кінці краватки, іншою рукою затискач підтягували вгору до рівня шиї і, відпустивши фіксатор, закріплювали кінці краватки. У зв'язку зі складністю виготовлення, затискачі не отримали по-справжньому масового поширення, і піонерські галстуки вже з моменту зародження в більшості випадків зав'язували спеціальним вузлом. Спеціальний вузол піонерського галстука був простий у виконанні: діти досить легко привчалися до того, що потрібно робити два рази простий вузол так, щоб правий кінець краватки завжди заводився зверху лівого. Піонерські галстуки випускалися різних відтінків червоного кольору і з різних тканин. Найбільш масовим був випуск краваток червоно-оранжевого кольору з ацетатного шовку. Був період, коли голови ради дружин носили червоні краватки з жовтою облямівкою.

Гімн піонерії: -  Гімном піонерської організації вважається «Марш юних піонерів» - радянська піонерська пісня, написана в 1922 році двома комсомольцями - піаністом Сергієм Кайдан-Дешкіним і поетом Олександром Жаровим:

 Взвейтесь кострами, синие ночи,

 Мы Пионеры — дети рабочих!

 Близится время светлых годов,

 Клич пионеров — всегда будь готов!


 Радостным шагом, с песней весёлой,

 Мы выступаем за Комсомолом,

 Близится время светлых годов,

 Клич пионеров — всегда будь готов!

 

 Мы поднимаем красное знамя,

 Дети рабочих — смело за нами!

 Близится время светлых годов,

 Клич пионеров — всегда будь готов!

 

 Взвейтесь кострами, синие ночи,

 Мы Пионеры — дети рабочих!

 Близится время светлых годов,

 Клич пионеров — всегда будь готов!

 Урочиста обіцянка піонера Радянського Союзу:

  «Я, (фамилия, имя), вступая в ряды Всесоюзной пионерской организации имени Владимира Ильича Ленина, перед лицом своих товарищей торжественно обещаю: горячо любить и беречь свою Родину, жить, как завещал великий Ленин, как учит Коммунистическая партия, как требуют Законы пионеров Советского Союза».

Девіз піонерів:  Оголошена мета піонерської організації: виховувати юних борців за справу Комуністичної партії Радянського Союзу. Вона висвітлена в девізі Всесоюзної піонерської організації імені В. І. Леніна. На заклик: «Пионер, к борьбе за дело Коммунистической партии Советского Союза будь готов! - Треба відповідь: «Всегда готов!».

Піонерська форма: У звичайні дні збігалася зі шкільною формою, з піонерською символікою - червоною краваткою і піонерським значком. В урочистих випадках (свята, вітання на партійних і комсомольських форумах, зустріч іноземних делегацій тощо) надягала парадна форма.

Найважливішими піонерськими атрибутами були прапор дружини, прапорці загонів, горн і барабан, які супроводжували всі урочисті піонерські ритуали. У кожній піонерській дружині була піонерська кімната, де зберігалися відповідні атрибути і проходили засідання ради дружини. У піонерській кімнаті, як правило, оформлялася ритуальна стійка з піонерськими атрибутами, ленінський куточок і куточок інтернаціональної дружби. У школі і в класах піонерами випускалися і вивішувалися рукописного оформлення дружинні і загонові стінгазети.

 Соціальна ієрархія: жовтеня - піонер - комсомолець, була спрямована на створення у радянських дітей і підлітків внутрішнього ідеологічного стрижня, прагнення рости і вдосконалюватися. Піонерська організація вчила дітей життя в соціалістичному суспільстві, способам співіснування з однолітками.

 Сьогодні, День Піонерії неофіційно відзначається деякими дитячими організаціями і компаніями, зайнятими в сфері організації дитячого дозвілля.

 

 Джерело: http://redday.ru/spring/05/19.asp

http://blog.i.ua/user/908189/120174/

 

 

 

Переглядів: 1527 | Додав: Ірішка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Форма входу

Пошук

Навчаємося вдома

Календар

«  Травень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Відділ освіти

Освітянські сайти

Ми у Facebook

Профосвіта вчителя

2019/2020 н.р

Корисні посилання

 pedpresa.com

Захист прав дітей

Національна гаряча лінія Національна дитяча гаряча лінія

Архів записів