МЕТОДИЧНИЙ КАБІНЕТ ВІДДІЛУ ОСВІТИ ВАСИЛЬКІВСЬКОЇ РДА

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Жовтень » 15 » «Козацькі розваги»
13:30
«Козацькі розваги»

Україна! Країна краси і радості,смутку і печалі; різних звичаїв і обрядів, гучної української пісні, швидкого танцю, чарівної природи, а головне – добрих, щирих, гостинних людей. Так склалося історично, що 14 жовтня в Україні відзначається День українського козацтва, День захисника України та Покрова Пресвятої Богородиці.

З метою залучення вихованців до джерел національної історії та культури, 13 жовтня  у Мархалівському  НВК був проведений спортивно-патріотичний виховний захід   «Козацькі розваги». Такий   захід гартує  у  вихованців  любов   до рідної  України,  повагу  до  національних  традицій,  залучає  школярів   до  вивчення  національної  історії  та  культури,  перевіряє  знання  з  історії  козацтва  та  рідного  краю,  розвиває  інтерес  до  занять  фізичною  культурою,  сприяє  розвитку  фізичних  умінь  та  навичок.Ідеєю заходу був не лише фізичний розвиток наших вихованців, але й прагнення залучити учнів до національних традицій, звичаїв та обрядів; загальнолюдських цінностей козацької моралі. Адже культ здорового способу життя серед козацтва сприяв народженню та вихованню здорового покоління молоді.

У вірності цих тверджень впевнені класні керівники та  організатор змагань Петрусенко В’ячеслав Віталійович,  адже приклади козацтва здатні формувати у молодого покоління твердість, витривалість, уміння долати життєві труднощі, характер, силу волі, лицарські якості.

До заходу готувалися всі. Вихованці разом із класними керівниками підготували девіз, емблеми команди, козацькі стройові пісні та вивчали традиції українського козацтва. Звичайно і тренували м’язи та витривалість.Святково одягнені, радісно налаштовані вишикувалися юні козачатав спортивному  залі НВК. Тут і відбувалось святкове дійство… Представлення девізу кожної команди, козацької пісні, стіннівки та емблеми команди, вітання захисників України  та конкурсні змагання

Вихованці змагались в кількох  тематичних конкурсах, які сприяли вихованню вище перерахованих якостей. Ось кілька  з них: «Стрибки в мішках». Це один, досить поширений, вид козацьких розваг. Дострибати першим до визначеної точки і не впасти – ось що мав зробити учасник. Так тренувалась сила, витривалість, координація рухів та весь комплекс м’язів, що відповідав за їзду верхи. Останнє особливо важливе, адже ця розвага готувала козака до тривалих кінних переходів.

Або «Конкурс курінних отаманів». До отаманів підходить ведучий, тримаючи у руках шапку.Отамани по черзі витягують із шапки запитання і відповідають на них. Виграє той, хто дасть найбільшу кількість правильних відповідей.

Запитання для конкурсу:

1. Що означає слово «козак»?

2. Де знаходиться Запорізька Січ?

3. Як називається місце, де жили козаки?

4. Хто був першим козацьким гетьманом?

5. Кого на Січі називали джурою?

6. Чи були на Січі жінки? Чому?

7. Як називалися козацькі судна?

8. Назвіть деякі речі, якими користувалися козаки.

9. Назвіть атрибут влади гетьмана.

10. Хто зруйнував Запорізьку Січ? (Підсумок конкурсу старшиною.)

Правильний підхід до організації кожного конкурсу, залучення козацької символіки, допомогли наблизити сучасних вихованців до козацької минувшини.

З особливою відповідальністю до святковогодійства віднеслись вихованці 3 класу. Здитячихвуст прозвучали зворушливі слова шанизахисникамУкраїни, якісьогодні захищають нашу державу. Ось кілька рядків:

«Не встигли загоїтись важкі рани минулої війни , як на Сході України прогриміли нові постріли і вибухи гранат, де гинуть найкращі сини України.

В молитві я звертаюся до Бога,

За Україну я його прошу.

Пошли народові, Небесний Отче, долі,

Надії й віри, відверни біду.

Просимо в Бога миру для країни,

Щоб повернулися живими усі ті ,

Хто захищає зараз Україну,

Хто там на Сході, ніби в іншому житті…

І віримо, що спиняться всі війни,

Що буде мир і спокій у серцях.

Про це благають діти України

Проханням щирим в душах і піснях.

Тож ж не дамо загинути, зів'янути, піти в небуття традиціям нашого народу! Хай в цьому нам допоможе Господь Бог і Пречиста Діва Марія! Слава Україні!...»

«Козацькі розваги» закінчились смачним та оригінальним козацьким обідом, за який вихованці щиросердечно дякували кухарям…

Переглядів: 648 | Додав: RMK | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Форма входу

Пошук

Навчаємося вдома

Календар

«  Жовтень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Відділ освіти

Освітянські сайти

Ми у Facebook

Профосвіта вчителя

2019/2020 н.р

Корисні посилання

 pedpresa.com

Захист прав дітей

Національна гаряча лінія Національна дитяча гаряча лінія

Архів записів