МЕТОДИЧНИЙ КАБІНЕТ ВІДДІЛУ ОСВІТИ ВАСИЛЬКІВСЬКОЇ РДА

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Квітень » 1 » ПЕРВОЦВІТИ - ТЕНДІТНА УСМІШКА ВЕСНИ!
20:46
ПЕРВОЦВІТИ - ТЕНДІТНА УСМІШКА ВЕСНИ!

Первоцвіти - безцінний дар природи, перша посмішка весни, прикраса лісів! До примхливої природи ці ранні квіти чудово пристосувались. Але у них є інший ворог, від якого важко врятуватися - це ми з вами. Прогулянка до лісу ранньої весни - просто спокуса. Руки так і тягнуться до квітів... Але не поспішайте зривати це диво! Збираючи і продаючи первоцвіти, ми губимо їх, купуючи -  допомагаємо губити.

Серед усіх дикорослих рослин найвразливіші саме ранньовесняні квітучі, або ефемероїди. Більшість із них мають дуже короткий вегетаційний період. За місяць-другий їм треба встигнути вирости, відцвісти, утворити насіння, зробити запас поживних речовин, відкласти його в коренях, бульбах, цибулинах до наступного року. Квітують ефемероїди не щорічно.

Рослинні угруповання складалися віками й тисячоліттями, тому зникнення маленької, беззахисної рослинки може призвести до дуже складних наслідків. Ранньоквітучі – єдине джерело живлення для багатьох видів комах. Зникнуть первоцвіти – зникне величезна кількість метеликів, бджіл, джмелів, інших комах, які захищають ліс від шкідників. Дерева почнуть хворіти і всихати. Цей ланцюжок можна продовжити й до людини, яка сама ж рубає гілку, на якій сидить. 

Щороку на початку весни в Україні в результаті незаконного збору та продажу знищуються мільйони ранньоквітучих рослин – первоцвітів. Серед них підсніжник звичайний, шафран Гейфеля, рябчик шаховий, білоцвіт весняний, сон великий, проліска дволиста та ін. Більшість цих видів занесені до Червоної книги України.

З  метою залучення учнівської молоді до оздоровлення довкілля,  поширення знань про різноманітність видів ранньовесняних рослин рідного краю,  бережливого ставлення до природи та формування естетичних смаків дбайливого господаря Землі, учні 6 класу Мархалівського НВК долучилися до акції «Первоцвіти просять захисту». Шестикласники підготували та переглянули презентації про первоцвіти, виконали творчі роботи (легенди, оповіді, казки), підібрали загадки, прислів’я, читали вірші, розгадували кросворди, оформили рекламно-агітаційну листівку. Юні захисники природи склали пам’ятку: «Увага! Первоцвіти!».

Отож, не зривайте первоцвіти, не купуйте їх у продавців квітами! Милуйтеся ними, фотографуйте, малюйте та оспівуйте у віршах!  Бережіть неповторну красу природи!  Пам’ятайте, що зберігаючи життя квітам, ми прикрашаємо своє!  Первоцвіти чекають нашої допомоги!

Переглядів: 576 | Додав: RMK | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Форма входу

Пошук

Навчаємося вдома

Календар

«  Квітень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Відділ освіти

Освітянські сайти

Ми у Facebook

Профосвіта вчителя

2019/2020 н.р

Корисні посилання

 pedpresa.com

Захист прав дітей

Національна гаряча лінія Національна дитяча гаряча лінія

Архів записів